Kuinka pakata auto turvallisesti?

Nainen laittaa matkalaukkua auton takakonttiin ulkona.

Tähän artikkeliin olemme koonneet tärkeät vinkit, jotka sinun on tiedettävä matkatavaroidesi pakkaamisesta ja varmistamisesta, jotta sinä ja tavarasi pääsette ehjänä ja turvallisesti perille.

Useimmat muistavat turvavyön ja lapsien turvaistuimen, mutta helposti unohtuu, että myös matkatavarat ja muu kuljetettava lasti on tärkeää kiinnittää kunnolla.

Irralliset tai huonosti kiinnitetyt tavarat – suuret ja pienet – aiheuttavat vuosittain merkittäviä vahinkoja äkkijarrutuksissa ja törmäyksissä.

Olemme koonneet tälle sivulle tärkeimmät vinkit siihen, mitä sinun on tiedettävä pakatessasi autoa sekä lyhyille että pidemmille matkoille.

Vastuu ja pakkaamisen tärkeys

Kuljettaja on vastuussa siitä, miten auto on pakattu ja kiinnitetty, vaikka hän ei olisikaan auton omistaja.

Useat eri testit osoittavat, että huonosti pakattu tai kiinnitetty lasti autossa voi olla hengenvaarallinen. Nopeuden vuoksi pienetkin esineet, kuten vesipullo tai tabletti, voivat aiheuttaa vakavia vammoja äkkijarrutuksen tai törmäyksen yhteydessä.

Jo pelkästään 50 kilometrin tuntinopeudella kolmen kilon painoinen esine kohdistaa äkkijarrutuksessa jopa 90 kilon voiman, ja mitä suurempi on nopeus törmäystilanteessa, sitä voimakkaammin irralliset esineet sinkoutuvat eteenpäin.

Sen lisäksi, että turvallisesti pakattu auto vähentää matkustajien loukkaantumisriskiä, se säilyttää myös ajo-ominaisuutensa paremmin. Tämä puolestaan pienentää onnettomuuteen joutumisen riskiä.

Kuinka pakata auto oikein

Ennen kuin aloitat auton pakkaamisen, pysähdy hetkeksi ja hahmota selkeä kokonaiskuva siitä, mitä kaikkea tarvitset matkalle mukaan.

Mieti tarkkaan, miten pakkaat tavarat niiden painon mukaan. Varmista, että sinulla on riittävät kuormankiinnitysvälineet ja selvitä, minkä verran katto, kattoteline ja kattolaatikko kestävät painoa. Huolehdi myös, että kaikki autossa olevat tavarat – pienimmätkin – on asianmukaisesti kiinnitetty.

Pakkaa turvallisesti ja varmasti

  • Varmista, että kaikki pienet tavarat ovat kiinnitetty. Sijoita ne hansikaslokeroon, auton istuimen alle tai muihin säilytystiloihin.

  • Aloita sijoittamalla painavimmat tavarat pohjimmaiseksi tavarantilan keskelle, takaistuimen selkänojaa vasten, ja jatka pakkaamista ulospäin sivuille.

  • Aseta kaikki painavimmat tavarat takaistuimen selkänojaa vasten, jotta ne eivät pääse liikkumaan, jos auto pysähtyy äkillisesti.

  • Varmista, että kaikki tavarat ovat tukevasti paikallaan.

  • Huolehdi siitä, että kuorma on kiinnitetty tavaratilaan. Käytä verkkoja tai integroituja hihnoja pitämään kuorma paikallaan ja estämään irtonaisia esineitä iskeytymästä suurella voimalla takaistuimen selkänojaan.

  • Varmista, ettet pinoa tavaraa niin, että se estää näkyvyyden ulos takaikkunasta.

  • Älä pinoa tavaroita korkeammalle kuin takaistuimen selkänojan yläreuna.

  • Voit levittää peittoja, lakanoita tai muuta pehmeää tavaraa kuorman päälle. Tämä auttaa vähentämään tavaroiden liikkumista.

  • Avoimet ostoskassit kannattaa jättää tavaratilaan.

  • Laske helposti kaatuvat tavarat kyljelleen, jotta ne eivät kaadu käännöksissä.

  • Jos sinulla on matkatavaroita takapenkillä, ne on kiinnitettävä turvavöillä.

  • Älä aseta irtonaisia esineitä hattuhyllylle.

Turvavarusteiden säilytys

Kun pakkaat autoasi on tärkeää muistaa, että joidenkin asioiden on oltava helposti saatavilla, vaikka autoon pakattaisiin kuinka paljon tavaraa.

Esimerkiksi heijastinliivin tulisi olla kuljettajan oven sivutaskussa, ja myös turvavarusteiden, kuten varoituskolmion, ensiapupakkauksen ja palosammuttimen, tulisi olla nopeasti ja helposti saatavilla.

Talvella ja kylmissä olosuhteissa on hyvä pitää ylimääräisiä vaatteita, peittoja sekä jonkin verran ruokaa ja juomaa käden ulottuvilla. Tämä on erityisen tärkeää, jos on olemassa riski, että jäät sääolosuhteiden vuoksi jumiin esimerkiksi syrjäiselle tai lumiselle tielle.

Auton avonainen takakontti täynnä laukkuja, vaatteita, astioita ja take away -kahvikuppi.

Auton tavaratilan väärin tehty pakkaaminen voi johtaa auton äkillisesti pysähtyessä vammoihin ja vahinkoihin.

Kattolaatikoiden oikea käyttö

Monille kattolaatikko tuo tervetullutta lisätilaa autoon, mutta on hyvä muistaa noudattaa painorajoituksia ja kiinnittää kuorma huolellisesti hihnoilla.

Kattolaatikkoon ei tulisi pakata raskaita esineitä. Sukset ja sauvat sopivat sinne hyvin, samoin kuin kevyemmät tavarat, kuten vuodevaatteet, makuupussit ja vaatteet.

Kattolaatikkoa kiinnittäessä tulee olla tarkkana. Huonosti kiinnitetty kattolaatikko voi törmäyksen sattuessa irrota, lentää auton päältä ja aiheuttaa vakavaa vaaraa niin omalle autollesi kuin muillekin tienkäyttäjille. Sama vaara koskee myös kiinnittämättömiä tavaroita laatikon sisällä.

Kattolaatikon kuorman suhteen on huomioitava kolme eri painorajoitusta:

  1. auton katon kantavuus
  2. kattotelineen kantavuus
  3. kattolaatikon kantavuus

Näistä kolmesta pienin lukema määrittää, kuinka paljon tavaraa voit turvallisesti kuljettaa katolla. Jos esimerkiksi kattolaatikko kestää 80 kiloa ja kattoteline 65 kiloa, suurin sallittu kuorma katolla on 65 kiloa.

Auton katolle sallittu enimmäispaino löytyy auton käyttöoppaasta ja ajoneuvon rekisteriotteesta. Kattotelineen ja kattolaatikon painorajat puolestaan löytyvät valmistajien tuotetiedoista ja käyttöohjeista.

Kevyt kuorma auton katolla on tärkeää myös ajo-ominaisuuksien kannalta. Painopisteen on hyvä olla mahdollisimman alhaalla, jotta auto pysyy vakaana ja helposti hallittavana kaikissa ajotilanteissa. Tämä on tärkeää kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen oleellista liukkaissa talviolosuhteissa.

Lemmikkien turvallinen matkustaminen autossa

Usein unohtuu, että myös eläimet luetaan autossa kuljetettavaksi lastiksi ja ne täytyy kiinnittää asianmukaisesti niin eläimen itsensä kuin matkustajienkin turvallisuuden vuoksi.

Paras tapa turvata lemmikki automatkalla on käyttää hyväksyttyä kuljetushäkkiä, joka kiinnitetään tukevasti ajoneuvoon. Näin varmistetaan, ettei eläin vahingoitu tai aiheuta vaaraa muille matkustajille äkillisessä jarrutuksessa tai mahdollisessa törmäyksessä.

Miten eläimet kiinnitetään autoon

  • Valitse hyväksytty häkki, joka on törmäystestattu. Huomaa, että laki ei edellytä testausta, mutta jotkut tuotevalmistajat testaavat itse tuotteita. Älä luota pelkästään mainoslauseisiin, vaan selvitä tuotteen turvallisuus etukäteen ja arvioi tuotteen tukevuutta käyttäjän näkökulmasta.

  • Varmista, että häkki on kiinnitetty tukevasti, jotta se ei liiku ajon aikana tai onnettomuuden sattuessa.

  • Jos häkki tai valjaat eivät ole mahdollisia, eikä autossa ole avointa tavaratilaa, voidaan lemmikki sijoittaa lattialle apukuljettajan puolelle. Näin tulisi menetellä vain hätätilanteessa.

Pienten häkkien kiinnittäminen pelkällä auton turvavyöllä ei ole riittävän turvallista. Turvavyö ei pidä häkkiä kunnolla paikallaan eikä estä sitä liukumasta tai liikkumasta kaarteissa ja jarrutusten aikana.

Kuljetushäkki on turvallisimmillaan, kun se sijoitetaan auton tavaratilaan mahdollisimman lähelle takaistuimen selkänojaa. Häkki on aina kiinnitettävä tukevasti, jotta se pysyy vakaasti paikoillaan myös äkillisessä jarrutuksessa tai törmäyksessä.

Häkkiä hankkiessa kannattaa valita hyväksytty, tukeva malli. Parhaita ovat kiinteärakenteiset metallihäkit, joita ei voi taittaa kokoon, sillä kokoontaitettavat häkit voivat luhistua tai kaatua törmäystilanteessa.

Perävaunussa oleva lasti

Aivan kuten autossa olevan lastin kohdalla, myös perävaunussa kuljetettavan kuorman asianmukainen kiinnittäminen on kuljettajan vastuulla.

Kiinnitä kaikki tavarat kunnolla kuormahihnoilla, jotta mikään ei pääse putoamaan tai liikkumaan kuljetuksen aikana.

Jos kuljetat tavaraa, joka voi pölytä, lentää tuulen mukana tai muuten aiheuttaa vaaraa liikenteessä, kiinnitä kuorman päälle pressu tai kuormaverkko.

Jos kuorma ulottuu metrin tai enemmän perävaunun ulkopuolelle, se on merkittävä selvästi esimerkiksi huomioteipillä tai lipulla.

Muista, että perävaunun painolle ja kuormalle on olemassa tarkat rajat. Jos sinulla on B-luokan ajokortti, saat yleissääntönä vetää perävaunua, jonka kokonaismassa on enintään 750 kiloa. Jos perävaunu painaa enemmän, tarkista ajokortistasi ja ajoneuvosi rekisteriotteesta, kuinka suurta kokonaismassaa autosi ja vetokoukkusi saavat vetää.

Usein kysytyt kysymykset

Yhteenveto

Alla kerrotaan, mitä kannattaa huomioidaan autoa pakatessa:

  • Varaa aikaa auton pakkaamiseen.

  • Älä jätä tavaroita irralleen matkustamoon. Laita pienet tavarat hansikaslokeroon, istuinten alle tai pakkaa ne alas. Kiinnitä muu lasti hihnoilla.

  • Aloita painavimmista tavaroista. Pakka ne alimmaisiksi keskelle takaistuimen selkänojaa vasten ja jatka ulospäin sivuille.

  • Aseta kaikki painavimmat tavarat aivan takaistuimen selkänojaa vasten, jotta ne eivät pääse liikkumaan, jos auto pysähtyy äkillisesti.

  • Kiinnitä kaikki kuormat tukevasti ajoneuvoon kiinnitetyillä hihnoilla. Eläimet on kuljetettava hyväksytyissä, hyvin kiinnitetyissä häkeissä.

  • Älä laita raskaita esineitä kattolaatikkoon.

  • Kattolaatikossa oleva lasti on myös kiinnitettävä hihnoilla.

  • Älä pakkaa katolle raskaampia tavaroita kuin mitä laatikko, teline tai katto kestää. Katolle lastatessa tavaraa sovelletaan aina alinta painorajaa.

  • Kaikki perävaunuissa olevat kuormat on kiinnitettävä hihnoilla.

  • Kuormat, jotka ulottuvat vähintään metrin perävaunun ulkopuolelle, on merkittävä selkeästi esimerkiksi huomioteipillä.