Auton sisäpesu – miten auto puhdistetaan oikein ja tehokkaasti

Monille on sanomattakin selvää, että auton pitää kiiltää ulkopuolelta. Usein kuitenkin unohdetaan, että sisätilat ovat yhtä tärkeät. Auton sisäpesu ei liity vain mukavuuteen, vaan se on tärkeää liikenneturvallisuudelle, esim. pesemällä tuulilasi oikein.
Auton pitäminen puhtaana sisältä pitää myös parempaa huolta sisustuksesta, minkä avulla voit välttää arvon menetyksen autoa myytäessä.
Joskus toki riittää, että sisätilat käydään nopeasti läpi pölynimurilla ja kostealla liinalla, mutta sisätilat tulee puhdistaa säännöllisesti yhtä hyvin ja perusteellisesti kuin ulkopuolikin.
Tässä on täydellinen opas autosi tehokkaaseen sisäpesuun.
Näin peset auton sisältä:
- Tarvitsemasi välineet.
- Puhdista matot.
- Puhdista auto.
- Imuroi huolellisesti.
- Pese tuulilasi, ikkunat ja peilit.
- Pese kojelauta.
- Pese ohjauspyörä.
- Pese ja puhdista turvaistuimet ja lastenistuimet.
- Pese ovenkarmit, matot ja tavaratila.
1. Tarvitsemasi välineet
Markkinoilla on monia tuotteita, jotka auttavat sinua auton sisäpesussa, mutta pääset pitkälle välineillä, joita sinulla on jo kaapissasi: Pölynimuri, harja, hyvät mikrokuituliinat, miedot pesusuihkeet, ammoniumkloridi (salmiakki) ja hieman astianpesuainetta ovat tärkeimmät, joita tarvitset hyvään sisäpesuun. Näiden lisäksi voit itse valita, kuinka moneen erikoistuotteeseen haluat sijoittaa.
Jos ostat erikoistuotteita, kuten sisätilashampoota, tekstiilinpuhdistusainetta tai nahanpuhdistusainetta, muista lukea käyttöohjeet huolellisesti, jotta olet varma tuotteiden sopivuudesta käyttötarkoitukseen. On myös tärkeää muistaa, että miedot tuotteet ovat aina parhaita.
2. Puhdista matot

Aloita poistamalla lattiamatot. Näitä ei ole tarkoitettu koristeeksi, vaan niiden tulee estää lian ja kosteuden joutuminen kosketuksiin kankaiden ja tekstiilien kanssa, ja siksi on tärkeää, että ne ovat puhtaita, ehjiä ja kuivia.
Aloita huuhtelemalla ne painepesurilla tai puutarhaletkulla, ja pese ne sitten saippualla ja vedellä. Jos matot ovat erittäin likaiset, esimerkiksi talvella, kannattaa aloittaa rasvanpoistoaineella, ennen kuin jatkat niiden huuhtelua ja pesua.
Puhtaat matot ovat ehdottoman välttämättömät valmisteltaessa auto kesää varten. Talven suola, muta ja kosteus on poistettava, jotta vältytään pahalta hajulta ja pahimmassa tapauksessa tahroilta, joista ei pääse eroon. Tarkista myös, että matot ovat ehjät eivätkä liian kuluneet, jolloin ne on vaihdettava.
Anna mattojen kuivua, kun peset muita kohteita. Muista, että niiden on oltava täysin kuivat, ennen kuin asetat ne takaisin paikalleen.
3. Puhdista auto
Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta muista puhdistaa kaikki roskat ja muut irtoesineet ennen siivouksen aloittamista. Älä tyydy siihen, mitä näet ensi silmäyksellä, vaan katso myös istuinten alle ja väliin sekä muihin onteloihin. On hämmästyttävää, mitä kaikkea voimme hukata tai unohtaa ajaessamme.
Poista lastenistuimet ja muut irtonaiset esineet, jotka ovat tiellä, kun aloitat imuroinnin ja sisäpuolen pesun. Mitä siistimpää, sitä helpompaa on tehdä muu työ.
Lopuksi siivotaan tavaratila. Puhdista se kunnolla ja poista kaikki irtotavarat, jotta pääset joka paikkaan, kun aloitat imuroinnin.
4. Imuroi huolellisesti

Aloita imuroimalla huolellisesti koko auto, tavaratila mukaan lukien. Se tekee loppusiivouksesta paljon helpompaa.
Useimmat tietävät, että talvikuukaudet vaativat erityistä huolellisuutta auton ulkopuolen pesun kanssa, mutta myös auton sisäpuoli on tähän aikaan vuodesta täynnä suolaa ja soraa.
Aloita imuroimalla ovet, kojelaudan keskikonsoli, mukipidikkeet ja säilytyslokerot. Kiinnitä erityistä huomiota istuinten välissä oleviin koloihin ja rakoihin ja istuintyynyjen välisiin taitteisiin, sillä sinne kerääntyy usein paljon pölyä ja likaa.
Viimeistele perusteellisella kierroksella matolla. Käytä aikaa ja siirrä istuimet eteen ja taakse, jotta pääset kunnolla joka paikkaan.
5. Pese tuulilasi, ikkunat ja peilit
Hyvän näkyvyyden varmistamiseksi tuulilasi on tärkeää pestä sisäpuolelta, ja se tulee tehdä säännöllisesti. Tavallisen pölyn ja tahrojen lisäksi siihen muodostuu lika- ja rasvakalvo, joka aiheuttaa tahroja ja heikentää näkyvyyttä.
Jotta tuulilasi saadaan täysin puhtaaksi, on järkevää jättää hetkeksi sivuun ja käyttää ämpärillinen lämmintä vettä, johon lisätty hieman on hieman ammoniumkloridia (salmiakkia) ja tippa astianpesuainetta. Ammoniumkloridi (salmiakki) ja astianpesuaine liuottavat tuulilasiin muodostuneen kalvon ja sopivat siksi täydellisesti tuulilasin pesemiseen sekä ulkoa että sisältä.
Pese tuulilasi pehmeällä mikrokuituliinalla ja pyyhi heti toisella kuivalla liinalla, ettei siihen jää raitoja. Koska tuulilasi on iso, voi olla fiksua jakaa työ kahteen osaan ja puhdistaa puolisko kerrallaan, mikä helpottaa työtä.
Kun olet saanut tuulilasin valmiiksi, voit pestä muut ikkunat ja peilit samalla pesutekniikalla.
Hyvä näkyvyys on niin tärkeää turvallisen ajon kannalta, että tuulilasin pesun yhteydessä voit myös etsiä naarmuja ja kiveniskemiä ja tarkistaa, että tuulilasinpyyhkimet toimivat oikein, tai pitääkö ne vaihtaa.
6. Pese kojelauta

Kojelaudat ja näytöt ovat tyypillisiä pölynkerääjiä, mutta niihin ei voida käyttää liikaa vettä tai suihketta. Helpoin tapa on suihkuttaa hieman yleissuihketta kostealle liinalle ja pyyhkiä. Varmista, että liina on vain kostea, ei märkä.
Varmista, että pyyhit kaikki pinnat, nupit, kytkimet ja mittarit, ja muista, että useimpia ohjauspyöriä voidaan säätää sisään ja ulos niin, että pääset kunnolla joka paikkaan.
Käy lopuksi läpi pehmeällä liinalla kaikki näytöt ja muut pinnat, jotka voivat tahraantua. Varmista, että käyttämäsi puhdistusaine tai suihke on mietoa eikä sisällä hankaavia aineita, äläkä koskaan suihkuta suoraan näytölle, vaan käytä sitä liinan kanssa.
7. Pese ohjauspyörä
Ohjauspyörä on se, johon kosket useimmin autossa, ja se voi olla todellinen bakteeripommi. Säännöllisin väliajoin kostealla liinalla pyyhkimisen lisäksi on järkevää käyttää silloin tällöin hieman enemmän aikaa sen puhdistamiseen. Tässäkin voit käyttää kostealle liinalle suihkutettua yleissuihketta tai ostaa sisätilashampoon.
Jos autossasi on nahkainen ohjauspyörä, on käytettävä nahanpuhdistusainetta, joka tunkeutuu hyvin nahkaan. Muista viimeistellä pienellä määrällä nahanhoitoainetta, jotta nahka pysyy pehmeänä. Varo, ettet käytä ainetta liikaa, ettei nahasta tule sileä ja liukas, josta on vaikea pitää kiinni.
8. Pese ja puhdista turvaistuimet ja lastenistuimet

Usein kunnon kierros pölynimurilla riittää istuimille tai mahdollisesti kierros kostealla liinalla. Nämäkin kohteet kannattaa kuitenkin puhdistaa kunnolla säännöllisesti, sillä ne likaantuvat usein enemmän kuin uskommekaan. Käytä hyvää sisätilashampoota ja noudata ohjeita tarkasti.
Aloita etsimällä erityisen rumia tahroja. Aloita suihkuttamalla hieman suoraan tahralle ja anna vaikuttaa muutama minuutti. Hankaa hyvin harjalla tai vastaavalla ja pyyhi lopuksi mikrokuituliinalla.
Kun tahra on poissa, jatka muilla istuimilla. Älä käytä paljon shampoota ja ole varovainen harjan kanssa.
Jos autossa on lastenistuimet, käsittele ne samalla tavalla kuin auton istuimet.
Jos sinulla on nahkaistuimet, käytä ensin nahanpuhdistusainetta ja sitten nahanhoitovoidetta, joka kosteuttaa nahan.
Valitse aina miedot pesuaineet, jos et tyydy pelkkään veteen.
9. Pese ovenkarmit, matot ja tavaratila
Ovien karmit ja kynnykset on tärkeää pestä ympäri vuoden, mutta etenkin talvella kannattaa olla huolellinen, että kaikki muta, suola, lika ja kosteus saadaan poistettua. Jos näitä pysyy pinnalla liian pitkään, se voi pahimmillaan alkaa ruostua, joten ole näiden kanssa erityisen tarkkana.
Käytä tarvittaessa kosteaa liinaa ja pehmeää harjaa. Jos kohde on niin likainen, että tarvitaan hieman lisätehoa, voit käyttää sisätilashampoota. Pesun jälkeen on tärkeää kuivata hyvin, ettei mihinkään jää kosteutta.
Jos matot ja tavaratila eivät ole kovin likaiset, imuroi ne hyvin tai käy ne läpi kostealla liinalla.
Jos tämänkin jälkeen näkyy tahroja ja likaa, voit käyttää samaa sisätilashampoota, jota käytit istuimiin. Erittäin pinttyneet tahrat saavat oman käsittelynsä shampoolla ja harjalla.
Kun olet lopettanut pesun, voit laittaa kaiken takaisin paikoilleen. Muista tarkistaa vielä kerran, että kaikki todella kuivaa, ettei mihinkään jää turhaa kosteutta.
Jos olet poistanut lastenistuimet ennen pesua, voit nyt hyödyntää tilaisuuden ja tarkistaa, että turvaistuin on kunnolla ja asianmukaisesti kiinnitetty.
Sisäpesun jälkeen
Kun olet suorittanut sisäpesun, voit tehdä joitakin toimenpiteitä työn nopeuttamiseksi ja helpottamiseksi seuraavalla kerralla, mikä auttaa myös auton yleisessä ylläpidossa.
Voit ostaa esimerkiksi laadukkaita tuotteita kojelaudan hoitamiseen ja kyllästysainetta, joka suojaa istuinpäälliset – niin tekstiiliset kuin nahkaisetkin. Jos käytät tähän aikaa silloin tällöin, säilytät sisustuksen miellyttävänä pidempään ja puhdistus on paljon helpompaa.
Joillekin voi olla merkityksellistä tehdä jotain matkustamon hajulle, esimerkiksi jos sinulla on koira tai tupakoit. Helpoin tapa tehdä tämä on vaihtaa siitepöly-/allergiasuodatin ja puhdistaa ilmastointilaite. Täältä voit ostaa hyviä puhdistusaineita tai laittaa ne pois, jos et halua tehdä sitä itse.
Tällaista perusteellista pesua tehdessä voi olla hyvä idea ottaa mukaan muutama lisävaihe, varsinkin jos pesu on osa auton valmistelemista talvea varten. Käytä esimerkiksi muutama minuutti rengaspaineiden ja urasyvyyksien tarkistamiseen. Se on nopea tehdä ja tiedät, että voit istua sekä puhtaaseen että turvalliseen autoon.
Yhteenveto: Auton sisäpesu
- Auton säännöllinen sisäpesu on hyvä sisätilojen, liikenneturvallisuuden ja mukavuuden säilyttämiseksi.
- Aloita pesu puhdistamalla lattiamatot, jotta ne ehtivät kuivua kunnolla sillä aikaa, kun peset loput kohteet.
- Puhdista auto kunnolla ennen imuroinnin ja pesun aloittamista, irtoesineet voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaratilanteita ajon aikana.
- Imuroi huolellisesti koko auto, tavaratila mukaan lukien. Se tekee loppusiivouksesta paljon helpompaa.
- Pese tuulilasi, ikkunat ja peilit huolellisesti. Puhdas tuulilasi on tärkeä liikenneturvallisuuden kannalta.
- Ole varovainen kojelaudan ja elektroniikan kosteuden kanssa. Suihkuta pesuainetta liinaan, älä suoraan kojelautaan.
- Ohjauspyörä on se, johon kosket useimmin autossa, ja siitä voi tulla todellinen bakteeripommi. Pese se säännöllisesti kostealla liinalla tai sisätilashampoolla.
- Pese ja puhdista turvaistuimet ja lastenistuimet niille tarkoitetulla pesuaineella. Nahkaistuimet vaativat erikoistuotteita.
- Pese ovenkarmit, matot ja tavaratila huolellisesti varsinkin talvella, sillä suola, sora ja muta voivat vahingoittaa sisätilaa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ruostumista.
Mietitkö jotain muuta? Saatat löytää vastauksen Usein kysytyistä kysymyksistämme. Muista, että Viking on valmis auttamaan sinua, jos joudut vaikeuksiin. Tilaa tiepalvelu ympäri vuorokauden numerosta 0100-2424.