Mitä on tiedettävä ennen kuin vaihdat autosi renkaat itse

Auton renkaiden vaihtaminen itse on melko helppoa, kun käytettävissä on tarvittavat varusteet ja selkeät ohjeet.

Renkaiden kausivaihto tapahtuu kaksi kertaa vuodessa. Kesärenkaat vaihdetaan talvirenkaisiin ja toisin päin. Renkaiden vaihtaminen itse ei ole vaikeaa, mutta tietyt asiat täytyy pitää mielessä – ja muutamaa työkalua tarvitaan.

Huomioi renkaiden kausivaihdossa myös talvi- / nastarenkaiden sekä kesärenkaiden sallitut käyttöajankohdat.

Renkaiden vaihtamistyökalut:

  • Nosturi
  • Ristikkoavain tai nivelväännin ja tarvittava putkiosa
  • Mahdollisesti lukkopulttiavain

Ennen renkaiden vaihdon aloittamista tulee valita sopiva paikka sen tekemiseen. On ehdottomasti mukavinta työskennellä sisätiloissa, mutta kyllä sen voi tehdä myös ulkona – huolehdi kuitenkin, että suoritat työn tasaisella alustalla.

Renkaanvaihto on vähän hankalampaa, jos rengas on puhjennut ja vaihdat alle varapyörän. Muista, että useimmissa uusissa autoissa on vain rengasvaahtoa, jonka avulla voi korjata pelkästään vähäisiä vaurioita. Siksi on tärkeää tietää, missä tilanteessa rengasvaahtoa voi käyttää. Viking voi auttaa sinua, jos autostasi on puhjennut rengas – riippumatta siitä, onko autossa varapyörä vai ei.

Alusta jossa renkaanvaihto suoritetaan ei saa antaa periksi, koska pahimmassa tapauksessa auto voi tällöin pudota tunkin päältä.

Työskentele yksi pyörä kerrallaan. Siirry seuraavaan pyörään vasta kun edelliseen pyörään on vaihdettu rengas. Toista nämä toimet kaikille neljälle pyörälle.

1. Kytke käsijarru ja vaihde

Jotta pyörät eivät pyöri, kun auto nostetaan tunkilla ylös, kytke käsijarru ja vaihde. Jos autossa on automaattivaihteisto, kytke vaihdevalitsin P-asentoon.

2. Löysää pyörien pultit

Löysää pyörien pultit nivelvääntimellä tai ristikkoavaimella ennen auton nostamista ylös tunkilla. Löysääminen on vaikeampaa ja riskialttiimpaa, kun auto on nostettu ylös. Älä kuitenkaan irrota pultteja kokonaan. Ne saa vain löysätä tässä vaiheessa.

3. Oikean tukipisteen löytäminen tunkkia varten

Auton käyttöohjeesta näet, miten tunkki täytyy sijoittaa. Sijoita se vain näihin kohtiin. Jos sijoitat sen väärään paikkaan, autoon voi tulla suuria vaurioita.

4. Nosta auto ylös tunkilla

Kun tunkki on paikallaan, aloita nostamalla sitä ylös, kunnes se painuu autoa vasten. Tarkista ennen jatkamista, että auto pysyy vakaasti paikallaan. Nosta autoa tunkilla siten, että pyörä nousee juuri ja juuri maan pinnan yläpuolelle.

5. Pyörän pulttien irrottaminen

Koska olet jo löysentänyt pyörien pultit, niiden irrottamisen pitäisi sujua melko helposti. Varmista, että et kadota niitä.

6. Poista pyörä

Auton pyörää pitäisi olla mahdollista nostaa hieman ylöspäin, kun pultit on irrotettu, mutta joskus se voi jäädä jumiin. Silloin voit potkaista pyörän alaosaa, jotta se löystyy – mutta varo, ettei pyörä putoa pois paikaltaan.

7. Tarkista, että sinulla on oikeat renkaat

Varmista ennen uuden pyörän asentamista, että sen pyörimissuunta on oikea. Monissa renkaissa pyörimissuunta on merkitty nuolella renkaan kylkeen. Tämän nuolen täytyy osoittaa eteenpäin. Nyt on hyvä tilaisuus tarkistaa myös renkaan kunto ja varmistaa, että sen kulutuspinnan syvyys on riittävä. Talvirenkailla kulutuspinnan pääurien syvyys tulee olla vähintään 3mm (kesärenkaissa vähintään 1,6mm).

8. Asenna uusi pyörä

Aseta uusi pyörä napaan ja varmista, että vanteen reiät osuvat keskiön reikien kohdalle. Ruuvaa alin pultti käsin kiinni, jotta pyörä pysyy paikallaan.

9. Pulttien kiinnittäminen

Kiinnitä kaikki pultit ensin käsin. Kun kaikki pultit ovat paikoillaan, voit kiristää ne työkaluilla. Kiristä ne ristiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kiristät aina kaksi vastakkaista pulttia peräkkäin.

Käyttöohjeessa ilmoitetaan vääntömomentti, johon pultit on kiristettävä. Jos haluat suurta tarkkuutta, noudata tätä ohjetta, mutta yleensä riittää, että pultit kiinnitetään käsin nivelvarrella tukevasti paikoilleen. Älä astu nivelvarren päälle tai käytä liiallista voimaa. Tämä voi vaikeuttaa pulttien irrottamista – ja pahimmassa tapauksessa tuhota pultit tai vanteen.

10. Laske auto alas tunkilta ja kiristä uudelleen

Ole varovainen ja pidä auton paikallaan tunkilla, kunnes kaikki pultit on kiristetty. Kun olet laskenut auton alas, kiristä pultit uudelleen – tälläkin kertaa ristiin.

Pese juuri irrottamasi pyörät perusteellisesti vanteidenpuhdistusaineella ja vedellä. Säilytä ne muoviin tai vastaavaan käärittyinä. On suositeltavaa säilyttää renkaat sisätiloissa tasaisessa lämpötilassa. Niitä ei saa altistaa suoralle auringonpaisteelle. Näin varmistetaan, että ne kestävät mahdollisimman pitkään.

11. Rengaspaineen tarkastus ja jälkikiristys

Kun olet vaihtanut autoosi renkaat, tarkista ensi tilassa huoltoasemalla, että niiden ilmanpaine on oikea.

Kun olet ajanut noin 50 kilometriä, muista jälkikiristää pultit. Pultit voivat löystyä hieman renkaanvaihdon jälkeen, kun autolla on jonkun aikaa ajettu. Jälkikiristys on erityisen tärkeää, jos autossasi on alumiinivanteet.

Renkaiden vaihto ei ole kovin vaikeaa, mutta vie toki hieman aikaa – ja varaudu myös käsien tai vaatteiden likaantumiseen.

Jos vaihdat renkaat ensimmäistä kertaa itse, varaa kaikkien neljän renkaan vaihtamiseen noin tunti. Useimmissa huoltokorjaamoissa se tehdään muutamalla kympillä, joten jos et halua vaihtaa renkaita itse, pääset koko hommasta silloin helpolla. Tällöin kannattaa varata aika etukäteen – tai olla syksyllä liikkeellä hieman aikaisemmin kuin muut.

Muista, että talvirenkaat toimivat parhaiten noin 7 pakkasasteessa, vaikka maassa ei olisi lunta. Tämä tarkoittaa sitä, että ne voi yleensä vaihtaa jo ennen ensipakkasia.

Keväällä kannattaa odottaa hieman, mutta muista, että talvirenkailla ei kannata enää ajaa, kun ulkolämpötilat alkavat olla korkeampia. Silloin ne pitävät huonosti ja kuluvat paljon tavallista nopeammin.

Päivitetty 3. lokakuuta 2023